1. 1’den 15’e kadar numaralandırılmış olan toplar ve beyaz top ile oynanır.
2. Toplar üçgen biçiminde, arka köşelere 2 ve 5 numaralı toplar olacak şekilde ve diğer toplar rasgele dizilir.
3. Her sokulan top 1 puandır. Amaç maç başlamadan önce belirlenen skora ulaşmaktır.
4. 9 top disiplininden farklı olarak bu disiplinde deklarasyon (topu hangi deliğe atacağınızı söyleme) vardır.
Oyuna Başlama:
Oyuna kimin başlayacağına bant atışı ile karar verilir. Her iki oyuncu, kendi vurdukları topu karşı kısa banttan geri döndürerek kendilerine yakın olan kısa banda mümkün olduğunca yakın bırakmaya çalışırlar. Atışı her iki oyuncu da aynı anda yapmamış iseler, atışı geç yapan oyuncunun diğer oyuncunun atışını izleyerek avantaj sağlamaması için konulmuş bir kural vardır. Bu kurala göre atışı geç yapan oyuncu, rakip oyuncunun topu karşı banda temas etmeden önce atışını yapmış olmalıdır, aksi halde ilk atışı yapan oyuncu bant atışını kazanır. En yakın bırakan oyuncu oyuna başlama ya da açılışı rakibe verme hakkına sahip olur. Toplar üçgen biçiminde rasgele dizilir. En öndeki topun çuhaya temas ettiği nokta, kısa ve uzun bantlardaki 2. noktaların kesiştiği noktadır. Açılışı yapan oyuncu, beyaz topu açılış yapacağı bölgedeki (uzun bantlardaki 2. noktalar arasındaki çizgi ile sınırlanmış bölge) istediği herhangi bir yere koyabilir. Açılışı yapan oyuncunun kural gereği yapması gerekenler.
- Hangi topu, hangi deliğe sokmak istediğini veya beyaz topu ve 2 renkli topu banta temas ettirmek. Bu 2 kuraldan herhangi gerçekleşmez ise açılışı yapan oyuncu açılış kuralı ihlali yapmış sayılır, bu durumda -2 puan cezası alır, buna ilave rakip oyuncu seçme hakkına sahip olur.
- Oyuna topların bulunduğu konumdan devam etmek.
- Topları yeniden dizdirip, rakip oyuncuya açılışı tekrar ettirmek. Bu uygulama nizami açılış kuralı gerçekleşene kadar veya rakip oyuncunun oyunu topların bulunduğu konumdan devam etmek istemesine kadar sürer. 3-faul kuralı açılış ihlallerinde uygulanmaz, Ancak nizami bir açılıştan sonra beyaz topun deliğe düşmesi durumunda oyuncuya -1 puan yazılır ve bu faul 3 faul kuralına dahildir,renkli toplar bulunduğu yerde kalır, rakip oyuncu beyaz topu açılış çizgisi içerisinde istediği yere koyarak oyuna devam eder.
Fauller:
Her faul için faul yapan oyuncunun toplam puanından 1 puan düşürülür. Bu atış ve hareketlerin tamamı faul olarak nitelendirilir. Beyaz topun masa dışına çıkması, deliğe girmesi, kasti faul ya da üst üste 3. faul dışındaki faullerde sıradaki oyuncu oyuna beyaz topun kaldığı yerden devam eder.
- Beyaz topun deliğe girmesi
- Beyaz topun herhangi bir topa temas ettikten sonra hiçbir topun bant görmemesi (bant faulü kuralı)
- Masa üzerindeki herhangi bir topa temas edilmesi
- Masa üzerindeki herhangi bir topun atış sonucunda masa dışına çıkması
- Masa üzerindeki herhangi bir topun bantları çevreleyen bölgeye (küpeşteye) temas ederek masaya geri dönmesi
- Faul atışı kullanacak olan oyuncunun, beyaz topu istediği yere yerleştirirken istekanın ucu ile dürterek yapılan düzeltmeler (burada uç olarak tarif edilen bölge nizami bir vuruşta istekanın top ile temas ettiği bölgedir)
- İstekanın atış sırasında top ile birden fazla temas etmesi (araba tabir edilen nizami olmayan vuruş)
- Açılış sırasında hiçbir topun deliğe girmemesi ve en az 2 topun ve beyaz topun (toplam 3 topun) bant görme koşulunun gerçekleşmemesi (açılış faulü)
- Açılış sırasında beyaz topun deliğe girmesi (açılış faulü)
- Oyuncunun, beyaz topu bir engelin üzerinden zıplatmak amacıyla, topun çok dibine vurarak zıplatması
Özel Durumlar:
- Eğer bir top masa dışına çıkarsa atışı yapmış olan oyuncunun toplam puanından 1 puan düşülür ve dışarı çıkan top kısa ve uzun bantlardaki 2. noktaların kesiştiği yere konarak oyuna devam edilir.
- Masa üzerinde beyaz top haricinde tek bir top kalmış ise, o top bulunduğu yerde kalır ve diğer toplar üçgenin en öndeki yeri boş kalacak şekilde tekrar dizilerek oyuncunun serisine devam etmesi sağlanır. Oyuncunun buradaki amacı, son topu atarken diğer topları dağıtabileceği bir yakınlıkta bırakmaktır.
- Eğer son top üçgenin dizilmesine engel oluyorsa açılış çizgisinin tam kesiştiği noktaya konarak, beyaz top’ta bulunduğu noktadan oyuna devam edilir.(açılış çizgisinin kesiştiği noktada beyaz top duruyorsa),son top masanın tam orta kesişme noktasına yerleştirilir ve oyuna bu şekilde devam edilir.
- Eğer son top açılış çizgisinin gerisinde ve beyaz top’ta üçgenin dizilmesini engelliyorsa beyaz top açılış çizgisinin kesiştiği noktaya yerleştirilir, oyuna bu şekilde devam edilir.
- Eğer son top ile Beyaz üçgenin dizilmesini engelliyorsa, son top üçgen içerisinde boş alana, beyaz top’ta açılış çizgisi içerisinde herhangi bir yere konarak oyun devam eder.
- Eğer bir oyuncu üst üste 2 faul yaparsa 2 faul uyarısı alır. Buna rağmen 3. faulü de yaparsa her bir faul için almış olduğu 1 puan cezaya ek olarak 15 puan (toplam -18 puan) cezası verilir. Toplar yeniden dizilir ve üst üste 3 faul yapmış olan oyuncu oyuna açılış yaparak devam eder.