1’den 9’a kadar numaralandırılmış olan toplar ve beyaz top ile oynanır. – Toplar elmas biçiminde dizilir. Dizilişte her zaman en öne 1 numaralı top, ortaya da 9 numaralı top konur, diğer toplar rasgele dizilir. – Faullerde “çift atış” yoktur. Beyaz top faul atışında istenilen yere konur ve oyuna devam edilir. – Amaç her atışta beyaz topu öncelikle masadaki en ufak numaralı topa temas ettirmektir. – 9 numaralı topu kurallara uygun bir atışla deliğe sokan oyuncu seti kazanır. Seti kazanmak için sadece 9 numaralı topu sokmak yeterlidir. – 8 top disiplininden farklı olarak bu disiplinde deklarasyon (topu hangi deliğe atacağınızı söyleme) yoktur.

Oyuna Başlama:

Oyuna kimin başlayacağına bant atışı ile karar verilir. Her iki oyuncu, kendi vurdukları topu karşı kısa banttan geri döndürerek kendilerine yakın olan kısa banda mümkün olduğunca yakın bırakmaya çalışırlar. Atışı her iki oyuncu da aynı anda yapmamış iseler, atışı geç yapan oyuncunun diğer oyuncunun atışını izleyerek avantaj sağlamaması için konulmuş bir kural vardır. Bu kurala göre atışı geç yapan oyuncu, diğer oyuncunun topu karşı banda temas etmeden önce atışını yapmış olmalıdır, aksi halde ilk atışı yapan oyuncu bant atışını kazanır. En yakın bırakan oyuncu oyuna başlama ya da açılışı rakibe verme hakkına sahip olur. Oyundaki süregelen her sete, bir önceki seti kazanmış olan oyuncu başlar.

Topların Masa üzerindeki başlangıç konumu:

Toplar, 1 her zaman en önde, 9 ise her zaman ortada olacak şekilde, bir elmas biçiminde dizilir. Diğer toplar ise rasgele dizilerek her açılıştan sonra dağılımın farklı olması hedeflenir. 1 numaralı topun çuhaya temas ettiği nokta, kısa ve uzun bantlardaki 2. noktaların kesiştiği noktadır. (resim diziliş) Açılışı yapan oyuncu, beyaz topu açılış yapacağı bölgedeki (uzun bantlardaki 2. noktalar arasındaki çizgi ile sınırlanmış bölge) istediği herhangi bir yere koyabilir.

Nizami Olmayan Atışlar (Fauller):

Nizami olmayan her atış veya hareketten sonra sıra rakip oyuncuya geçer. Rakip oyuncu her faul atışında beyaz topu masa üzerinde istediği yere koyarak devam etme hakkına sahiptir (açılış faulü dahil).

  • En az 1 ayak yere basmaksızın atış yapılması, – Beyaz topun deliğe girmesi,
  • Beyaz topun ilk önce masa üzerindeki en küçük numaralı top ile temas etmemesi (topu görmemesi),
  • Beyaz topun ilk önce masa üzerindeki en küçük numaralı topa temas ettikten sonra hiçbir topun bant görmemesi (bant faulü kuralı),
  • Masa üzerindeki herhangi bir topa temas edilmesi,
  • Masa üzerindeki herhangi bir topun atış sonucunda masa dışına çıkması
  • Masa üzerindeki herhangi bir topun bantları çevreleyen bölgeye (küpeşteye) temas ederek masaya geri dönmesi,
  • Faul atışı kullanacak olan oyuncunun, beyaz topu istediği yere yerleştirirken istekanın ucu ile dürterek yapılan düzeltmeler (burada uç olarak tarif edilen bölge nizami bir vuruşta istekanın top ile temas ettiği bölgedir),
  • İstekanın atış sırasında top ile birden fazla temas etmesi (araba tabir edilen nizami olmayan vuruş),
  • Açılış sırasında hiçbir topun deliğe girmemesi ve en az 4 topun bant görme koşulunun gerçekleşmemesi (açılış faulü),
  • Açılış sırasında beyaz topun deliğe girmesi (açılış faulü),
  • Açılış sırasında herhangi bir topun masanın dışına çıkması (açılış faulü),
  • Oyuncunun, beyaz topu bir engelin üzerinden zıplatmak amacıyla, topun çok dibine vurarak zıplatması (kurallara uygun bir zıplatma-“jump” atışı ile ilgili yakında bir bölümümüz olacak). Bu atış ve hareketlerin tamamı faul olarak nitelendirilir ve sıra rakip oyuncu faul atışı kullanır.

Özel Durumlar:

  • Oyuncu, sıradaki topu görmek kaydı ile başka bir topu (veya topları) deliğe sokabilir. Bu durumda atışı yapmış olan oyuncu oyuna devam eder. Eğer böyle bir atış sonucunda 9 numaralı topu deliğe sokmuş ise, seti kazanmış sayılır.
  • Açılış vuruşunda eğer 9 numaralı top deliğe girmiş ise seti açılışı yapmış olan oyuncu kazanır.
  • Açılış vuruşundan hemen sonra atış hakkına sahip olan oyuncu, pozisyonu beğenmediği takdirde beyaz topu masa üzerinde istediği bir yere atabilir (top sürme – “pushout” kuralı). Bu atışta top görmeme ve bant faulü kuralları geçersizdir. Bu atış her setin açılış vuruşu sonrasındaki ilk el için geçerlidir. Rakip oyuncu yeni oluşan pozisyonu beğenirse atış yapma, beğenmez ise sırayı tekrar rakibe bırakma hakkına sahiptir.
  • Bir oyuncu bir sette üst üste 3 kez faul yaparsa o seti kaybetmiş sayılır.
  • 9 numaralı top masa dışına çıktığında ya da nizami olmayan bir atışla deliğe girdiğinde diğer toplardan farklı olarak masaya tekrar konur. Masaya konduğu nokta 1 numaralı topun açılışta konduğu yer ile aynı noktadır, bir başka deyişle kısa ve uzun bantlardaki 2. noktaların kesiştiği nokta.